At what distance can I participate?
Proximity can be accredited in different ways. It is not necessary to fulfill them all simultaneously.
| Association route | Condition to be checked |
| Internal network or direct line | Generation connected to the internal network of consumers or linked through legally admissible direct lines. |
| Transformation center | Connection to low voltage networks derived from the same transformation center. |
| General distance | Distance less than 500 meters between measuring equipment, in its horizontal projection. |
| Expansion for photovoltaic and wind energy | Photovoltaic or wind generation of up to 5 MW connected to consumers through transport or distribution and located less than 5,000 meters, measured between measuring equipment in horizontal projection. |
| Cadastral reference | Generation and consumption share the first 14 digits of the cadastral reference, or the special case provided for legally occurs. |
The distance is not calculated by following the route of a road. Nor is it equivalent, by itself, to a connection authorization or the existence of available places. A facility may comply with proximity and require other technical, administrative and contractual checks.
Regulatory basis: Royal Decree 244/2019, article 3.g, modified by fourteenth final provision of Royal Decree-Law 7/2026.